Остеопороза – старост на костите

остеопорозаОстеопороза – старост на костите

Смята се, че костите остаряват заедно с организма. Но не може да не се отбележи, че при това у едни те са здрави, силни, млади, а у други – чупливи, рехави, “редки”… И често това не е свързано с възрастта.

Рехавите кости, или остеопорозата, е едно от най-разпространените заболявания на костите, особено често се среща при жените в напреднала възраст. “Баба стана от стола и си счупи крака, жената се обърна в леглото и си счупи шийката на бедрото” – това се случва. Остеопорозата е преди всичко старост на костите. Днес от това заболяване страдат около 30 на сто от жените след климактериума, а поне при 26 на сто от жените над 60-годишна възраст костите са станали по-рехави. Това е и причината за гръбначни изкривявания, загуба на тегло, болки.

При жените тези симптоми се срещат четири пъти по често,

отколкото при мъжете, но и при мъжете остеопорозата е проблем.
Кога костите започват безвъзвратно да отдават своя калций на кръвта? Загубата на калций е процес незабележим, постепенен, бавен, а затова и коварен. Постъпването на калций с храните не попълва загубите. Защо? Даже ако организмът получава калций в големи дози, той просто не се усвоява или се усвоява частично, особено при нарушение на функциите на жлезите с вътрешна секреция. И колкото повече старее организмът, толкова повече намалява и способността му да усвоява калция. Симптом за това са болките в костите или тяхната чупливост без повод.

За да може човек на стари години да не страда от чупливост на костите, грижите за това трябва да положи бъдещата майка още преди раждането на детето си. В детска, юношеска, зряла възраст на тялото му е нужно много движение, умерено натоварване на костно-мускулната система. И обратно – обездвижването, което нараства с годините, прави и мускулите, и костите слаби. Това обаче се среща все по-често и при младите хора.

Лечението на заболяването трябва да бъде комплексно

и под ръководството на компетентен лекар природолечител. В лечебния план се включва не само повишената употреба на калций в лесноусвоима форма, но и в комплекс с витамин D, фосфор и други витамини и микроелементи, които помагат за усвояването му. Най-добър източник на калция е сусамовото семе, орехите, семките, морското зеле, листните зеленчуци, сушените плодове /смокини, стафиди, кайсии, сини сливи и др./, а така също ябълките, черното френско грозде, цитрусовите плодове.

Най – важни са обаче мерките по общото укрепване на организма, постепенното натоварване на мускулите чрез подходящи за всеки отделен случай упражнения, ходене пеш или тичане, фитотерапия, дозирано въздържане от храна, уринотерапия и др.
Остеопорозата е упорито заболяване, но природата, резервите на организма, вярата в излекуването, личните усилия на пациента могат да извършат истински чудеса.

Майя ГОГУЛАН

Scroll to Top